Υπουργικό μπρα ντε φερ για κοινωνικές δαπάνες

Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ korai@enet.gr

 

Τζόγος με αντικείμενο την κοινωνική πολιτική παίζεται στην κυβέρνηση, με επίκεντρο τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες και αφορμή τα κονδύλια που δίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για την επιχορήγηση των μετακινήσεών τους. Το τελευταίο διήμερο είναι σε εξέλιξη ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ μεταξύ των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών. Αβραμόπουλος, Αλογοσκούφης, Λέγκας, Κωνσταντόπουλος και Μανώλης εμπλέκονται σε μια κόντρα ανταλλαγής επιστολών, ανακοινώσεων και δηλώσεων.

 

Οσο πιο πολύ θα εξαντλούνται τα όρια των πολιτών και θα ανεβαίνει ο δείκτης της δυσαρέσκειας, τόσο αυτές οι κόντρες, που πάντα υπήρχαν, θα δημοσιοποιούνται, σε μια προσπάθεια ο καθένας να δίνει το δικό του πολιτικό στίγμα.

Ιδού τι έγινε το τελευταίο 48ωρο για το πρόγραμμα επιδότησης των μετακινήσεων των ΑμεΑ.

* Ο Αβραμόπουλος, όταν το υπουργείο Οικονομίας έσβησε τα 33 εκατομμύρια που ζητούσε και του έβαλε 20, έστειλε επιστολή στον Αλογοσκούφη. Ζήτησε «άμεση οικονομική ενίσχυση κατά το ελάχιστον με το ποσό 33.338.622 ευρώ για δαπάνες τρέχοντος έτους και πλήρως με το ποσό των 131.944.952 ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν και χρέη παρελθουσών χρήσεων». Την καταβολή αυτών των ποσών, μάλιστα, τη χαρακτήρισε «επιτακτική ανάγκη για την υλοποίηση της κοινωνικής πολιτικής σχετικά με τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και ευημερίας». Επίσης υποστήριξε ότι «οι αρμόδιοι αρνούνται την υπογραφή σχετικών συμβάσεων».

* Ο Αλογοσκούφης απάντησε μέσω κύκλων ότι «20 εκατομμύρια είναι γραμμένα στον προϋπολογισμό και αυτά θα πάρει το υπουργείο Υγείας». Και ο υφυπουργός Οικονομικών, Ν. Λέγκας, έβγαλε ανακοίνωση ότι επήλθε συμφωνία με τους εκπροσώπους των αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ και μάλιστα «στο ύψος και με τους όρους του προηγούμενου οικονομικού έτους». Χθες ο υφυπουργός Οικονομικών βεβαίωσε την «Ε» ότι οι εκπρόσωποι των ΚΤΕΛ δεν έθεσαν θέμα ούτε για παλιά χρέη (σημ.: αυτά που επικαλέστηκε ο Αβραμόπουλος), διότι όσα έλεγε ο προϋπολογισμός τόσα έπαιρναν πάντα.

* Ανακοίνωση έβγαλε και ο υφυπουργός Υγείας, Γ. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος ενημέρωσε ότι αύριο θα γίνει σύσκεψη για να υπογραφούν οι τελικές συμφωνίες με τα ΚΤΕΛ. Τόνισε, όμως, ότι «προκειμένου να εξοφληθούν οφειλές προηγούμενων ετών προς τους συγκοινωνιακούς φορείς, ζητήθηκε από το υπουργείο Οικονομίας συμπληρωματικό κονδύλι 33 εκατ. ευρώ, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με μελλοντικές συμβάσεις για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των ΑμεΑ», περικόπτοντας και αυτός κατά ένα πολύ μεγάλο ποσόν (περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ) τις απαιτήσεις Αβραμόπουλου.

* Βολές κατά του υπουργείου Οικονομικών εκτόξευσε χθες και ο βουλευτής της Ν.Δ. Γ. Μανώλης, που είναι του κλίματος Αβραμόπουλου. Με ερώτησή του έθεσε θέμα καθυστέρησης υπογραφής των συμβάσεων για τα ΑμεΑ με τα ΚΤΕΛ. Αναρωτήθηκε αν αυτή οφείλεται «στην έλλειψη των πιστώσεων, στη γραφειοκρατία ή στην αδιαφορία και την αναλγησία διαφόρων κυβερνητικών παραγόντων».

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», το υπουργείο Οικονομίας εξετάζει και τρόπους αλλαγής της χρηματοδότησης των μετακινήσεων των ΑμεΑ. Είτε με τη χορήγηση καρτών απεριορίστων διαδρομών με όλα τα μέσα (θα στοιχίζουν πιο φθηνά, λένε πηγές) είτε ακόμη με ποσά που θα δίνονται στις οικογένειες των ΑμεΑ.