Υποβαθμίζεται το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

 

Με συρρίκνωση και υποβάθμιση κινδυνεύουν οι υπηρεσίες του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, το μαχαίρι που μπαίνει στον προϋπολογισμό τού νοσοκομείου για το 2012, το οποίο προβλέπει μείωση κατά 65%, καθιστά μη βιώσιμη τη λειτουργία του.

 

Της Νικολέττας Μπούκα
bouka@makthes.gr

Ταυτόχρονα, η νέα οργανική αναδιάρθρωση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, η οποία προωθείται από το υπουργείο Υγείας και την αρμόδια υγειονομική περιφέρεια, οδηγεί στην περαιτέρω συρρίκνωση και υποβάθμιση των υπηρεσιών του δημόσιου ψυχιατρείου και στο κλείσιμο δεκάδων νοσοκομειακών κλινών οξείας και παρατεινόμενης νοσηλείας. Επίσης οδηγεί στη μετατροπή του μόνιμου προσωπικού του ΨΝΘ σε… μεταφερόμενο θίασο για την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και θέτει σε αμφισβήτηση το εργασιακό μέλλον τόσο των μόνιμων όσο και δεκάδων συμβασιούχων (ορισμένου και αορίστου χρόνου) εργαζομένων, οι οποίοι επί χρόνια καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του νοσοκομείου.
Οι εργαζόμενοι του ΨΝΘ ήδη βρίσκονται σε αγωνιστική κινητοποίηση εδώ και δύο βδομάδες, ενώ προγραμματίζουν και νέες μορφές διαμαρτυρίας. Συγκεκριμένα, σήμερα, στις 10.30 το πρωί, θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πύλη του νοσοκομείου, ενώ θα ακολουθήσει πορεία έως τις δύο υγειονομικές περιφέρειες, στην Αριστοτέλους. Επίσης, μεθαύριο Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, στις 6.30 το πρωί, θα πραγματοποιήσουν εκ νέου συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πύλη του νοσοκομείου.

Τα αιτήματα
Οι εργαζόμενοι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, μετά την εργασιακή συνέλευση που πραγματοποίησαν, αποφάσισαν τα εξής:

  • Δεν αποδέχονται την απώλεια ούτε μίας δημόσιας ψυχιατρικής κλίνης/κλινικής, σε βάρος των αναγκών των ασθενών.
  • Δεν αποδέχονται την απώλεια ούτε μίας θέσης εργασίας μέσω απόλυσης ή εργασιακής εφεδρείας.

Επίσης οι εργαζόμενοι διεκδικούν την άμεση νομιμοποίηση όλων των συμβασιούχων συναδέλφων τους και τη συμπερίληψή τους στον νέο οργανισμό, την ένταξη στον νέο οργανισμό του ΨΝΘ όλων των δομών που δημιουργήθηκαν μετά το 1985 με αντίστοιχη πρόβλεψη στελέχωσής τους και την πρόβλεψη στον νέο οργανισμό του ΨΝΘ όχι μόνο κλινών ενδονοσοκομειακής νοσηλείας αλλά και θέσεων θεραπείας, οι οποίες μάλιστα θα αθροίζονται στον συνολικό αριθμό κλινών του νοσοκομείου. Επιπλέον οι εργαζόμενοι διεκδικούν την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς και προχωρούν στην οργανωμένη συγκέντρωση των ενταλμάτων πληρωμής και τη μαζική επιστροφή τους στις εφορίες.