ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ: Κατέθεσε τροπολογία παροχής αποζημίωσης σε μετακινούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό κατά τους μήνες Ιούλιο έως Σεπτέμβριο 2022 (upd)

Με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Υγείας προσπαθεί τελευταία στιγμή να δώσει κίνητρο σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό προκειμένου να μετακινηθεί και να καλύψει κενά σε τουριστικές περιοχές της χώρας από 1ης Ιουλίου έως 15 Σεπτεμβρίου.

Το συνολικό κονδύλιο που εγγράφει το Γενικό Λογιστήριο ως αποζημίωση μετακινουμένων ανέρχεται στις 687,5 χιλιάδες ευρώ. Το ποσό αυτό θα καλύψει περί τους 500 μετακινούμενους, αφού για τους μεν γιατρούς προβλέπονται 1500€ για δε το νοσηλευτικό προσωπικό 1000€ ως αποζημίωση.

Εάν ληφθεί υπόψη ότι η μετακίνηση κάθε γιατρού και νοσηλευτή θα είναι διάρκειας ενός μήνα γίνεται κατανοητό πως με τη συγκεκριμένη ρύθμιση θα καλυφθούν περί τις 150 κενές θέσεις, δηλαδή σταγόνα στον ωκεανό των κενών που υπάρχουν στα νησιά, τη Χαλκιδική και τους άλλους τουριστικούς προορισμούς.

Σύμφωνα με γιατρούς που ζουν και εργάζονται χρόνια σε Νοσοκομεία αυτών των προορισμών θα ήταν πολύ αποτελεσματικότερη η χορήγηση κινήτρου σε γιατρούς και νοσηλευτές αυτών των Νοσοκομείων, προκειμένου να πραγματοποιήσουν πρόσθετες εφημερίες και υπερωρίες με αυξημένο τιμολόγιο. Όμως το υπουργείο Υγείας δείχνοντας παροιμιώδη αναξιοπιστία έχει αφήσει για 12 μήνες (σωστά διαβάσατε 12 μήνες!) απλήρωτες τις πρόσθετες εφημερίες σε νησιά, όπως η Λήμνος, με αποτέλεσμα κανείς εργαζόμενος να μην εμπιστεύεται πλέον ανάλογες εξαγγελίες.

Εξάλλου, ούτε την πρόσθετη αμοιβή των 250€ που είχε θεσμοθετήσει το υπουργείο Υγείας για εφημερίες συγκεκριμένων ειδικοτήτων έχει καταβάλει, με αποτέλεσμα να μην εμπιστεύεται πλέον κανείς τις δηλώσεις της κ. Γκάγκα πως τάχα πασχίζει να καλύψει τα κενά του δημόσιου συστήματος υγείας.

Δείτε εδώ την τροπολογία (είναι το άρθρο 6).

*upd: Η τροπολογία ψηφίστηκε και συμπεριλαμάνεται ως άρθρο 105 στο νόμο 4941/2022 (ΦΕΚ Α΄113)

Τα ευτράπελα

Πριν ακόμη κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία, η κ. Γκάγκα είχε στείλει εξαιρετικά επείγον έγγραφο στις ΥΠΕ με το οποίο προανήγγειλε τη νομοθετική της πρωτοβουλία και καλούσε τους Διοικητές των ΥΠΕ να διαχύσουν την πληροφορία και να είναι έτοιμοπόλεμοι ώστε, μόλις ψηφιστεί, να την υλοποιήσουν.

Το έγγραφο της κ. Γκάγκα, το οποίο παραθέτουμε στο τέλος της ανάρτησης, είχε ορισμένα ευτράπελα. Εξαιρούσε λοιπόν την 3η ΥΠΕ από τις περιοχές στις οποίες θα καλυφθούν έκτακτες ανάγκες, πιθανόν επειδή στη συγκεκριμένη ΥΠΕ περιλαμβάνονται οι Πρέσπες, όπου συνήφθη η γνωστή συμφωνία!

Σχετικά με τη διαμονή των μετακινουμένων σε τουριστικές περιοχές, όπου σπανίζουν τα καταλύματα τους θερινούς μήνες, δεν διευκρινίζεται από ποιόν φορέα θα εξευρεθούν τα καταλύματα, καθώς και πώς -αλλά και πότε- θα αποζημιωθούν σε περίπτωση που οι τιμές υπερβαίνουν το πλαφόν που ορίζει το Δημόσιο. Με δεδομένα τα 1,2 δις χρέη των Νοσοκομείων και την αναξιοπιστία την οποία απολαμβάνουν, σε πολλές περιοχές θα είναι δύσκολο έως αδύνατο να εξευρεθούν καταλύματα, όταν οι ιδιοκτήτες τους θα αποζημιωθούν μετά από 1 χρόνο.

Το κυριότερο είναι πως το έγγραφο της κ. Γκάγκα παραλείπει οιανδήποτε αναφορά στο διαθέσιμο συνολικό ποσό των 687,5 χιλ ευρώ που περιορίζει τις κενές θέσεις που θα αναπληρωθούν σε 150. Απεναντίας δημιουργεί την απατηλή εντύπωση πως μπορούν να καλυφθούν όλες οι θέσεις νησιών και τουριστικών περιοχών, η οποία φυσικά θα διαψευστεί μόλις ξεκινήσει η εφαρμογή.

ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ (14.06.2022)