ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ / Μειώνει την ασφαλιστική τιμή φαρμάκων και προκαλεί αύξηση στην επιβάρυνση των ασθενών

Η παρέμβαση του υπουργείου Υγείας στις ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων αυξάνει τη συμμετοχή των ασφαλισμένων μέχρι και τρείς φορές περισσότερο, πράγμα που αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές κοινωνικές αντιδράσεις.

Η ασφαλιστική είναι η τιμή που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ και με βάση την οποία καλείται να συμμετάσχει στη δαπάνη ο ασθενής. Για παράδειγμα, ένα φάρμακο που έχει λιανική τιμή 10 ευρώ, ενδέχεται να έχει ασφαλιστική τιμή 8 ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως ο ασφαλισμένος θα πληρώσει συμμετοχή 15% επί της ασφαλιστικής τιμής (1,2 ευρώ) συν τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής (2 + 1,2), δηλαδή θα πληρώσει συνολικά 3,2 ευρώ, αντί για 1,5 ευρώ που κατέβαλε όταν η ασφαλιστική τιμή ήταν στα 10 ευρώ.

Με την παρέμβαση του υπουργείου, μειώνονται πολλές ασφαλιστικές τιμές φαρμάκων, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να έρχονται αντιμέτωποι με αυξήσεις στο κόστος αγοράς του φαρμάκου τους.

Το εγχείρημα έχει υψηλό πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, αλλά και αξιοσημείωτη επίπτωση στις τσέπες των ασθενών. Από το υπουργείο Υγείας εκτιμάται πως θα εξοικονομηθούν περί τα 40 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που θα προκύψει από την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων

Η  ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθήνας

«Από την Δευτέρα 12/2 που άρχισε να ισχύει το καινούριο δελτίο τιμών στα φάρμακα, οι φαρμακοποιοί γίνονται δέκτες οργισμένων αντιδράσεων από πολλούς ασφαλισμένους.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής συμμεριζόμενος την δίκαιη αγανάκτηση των πολιτών θέλει να διευκρινίσει ότι:

  • Οι φαρμακοποιοί δεν φέρουν καμία ευθύνη για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων.
  • Οι αυξήσεις στις συμμέτοχες συγκεκριμένων, κυρίως γενοσήμων φαρμάκων, φθάνουν ακόμα και το 80%.
  • Η επιβάρυνση αφορά σε πάνω από 1700 γενόσημα φάρμακα
  • Οι λιανικές και ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων καθορίζονται από το Υπουργείο Υγείας και οι φαρμακοποιοί δεν έχουν οποιαδήποτε ευθύνη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η επιβάρυνση των ασφαλισμένων θα είναι της τάξης των 30 εκ. ευρώ. Αυτό θα είναι και το ποσό που θα ωφεληθούν οι φαρμακευτικές εταιρίες καταβάλλοντας αντίστοιχα λιγότερο claw back στον ΕΟΠΥΥ. Προφανώς και αυτό είναι κυβερνητική επιλογή, στην οποία και είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι».