Υπουργείο Υγείας / Υποχωρώντας στις αντιδράσεις των φαρμακοποιών εξέδωσε νέα εγκύκλιο για τα αντιγριπικά εμβόλια

Το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε εγκύκλιο (κλικ εδώ) για υποχρεωτική συνταγογράφιση των αντιγριπικών εμβολίων, την οποία ανακάλεσε σε βασικά της σημεία, υποχωρόντας στις σφοδρές αντιδράσεις των φαρμακοποιών.

Μάλιστα η αντίδραση του μεγαλομετόχου της ΒΙΑΝΕΞ Δ. Γιαννακόπουλου κινήθηκε με υβριστικούς χαρακτηρισμούς σε βάρος της Αναπλ. Υπουργού κ. Αγαπηδάκη, αποδεικνύοντας ότι τα αντιγριπικά εμβόλια αποτελούν αντικείμενο μεγάλου οικονομικού ενδιαφέροντος για τον κλάδο του φαρμάκου.

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΠΙΣ (κλικ εδώ), επαναλαμβάνοντας την ανάγκη συνταγογράφισης κάθε φαρμακευτικού σκευάσματος. Η ανακοίνωση εκδόθηκε πριν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ανακρούσει πρύμνα, με ενδεχόμενο ο ΠΙΣ να επανέλθει μετά τα νέα δεδομένα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση από το Υπουργείο Υγείας

Το Υπουργείο Υγείας έχει τη θεσμική αποστολή να προστατεύει και να φροντίζει την Υγεία του πληθυσμού καθώς και να λογοδοτεί στους πολίτες για κάθε ευρώ που ξοδεύει.

Σε σχέση με τον αντιγριπικό εμβολιασμό ισχύουν τα εξής:

1. Το εμβόλιο είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες.

2. Εδώ και δεκατρία χρόνια, ο αντιγριπικός εμβολιασμός γίνεται με συνταγογράφηση. Πέρυσι εφαρμόστηκε μια προσωρινή διαδικασία λόγω της οξείας φάσης της πανδημίας. Φέτος, για πρώτη φορά έχουμε δύο τύπους εμβολίων: αυτά που είχαμε πάντα, τα συμβατικά, και τα νέου τύπου εμβόλια που έχουν ιατρική ένδειξη αποκλειστικά για άτομα άνω των 65 ετών. Σημειώνεται πως τα νέου τύπου εμβόλια κοστίζουν πολλαπλάσια των συμβατικών.

3. Υπογραμμίζουμε ότι όλα τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και ασφαλή.

4. Το Υπουργείο Υγείας ακολουθώντας τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δίνει τη δυνατότητα εμβολιασμού για τα νέου τύπου και πολύ ακριβά εμβόλια με συνταγογράφηση και παράλληλα δρομολογεί διαδικασία χορήγησης του συμβατικού εμβολίου χωρίς συνταγή.

5. Το συμβατικό εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο χωρίς συνταγή από αρχές Νοεμβρίου. Ως τότε, όποιος πολίτης το επιθυμεί, μπορεί να εμβολιαστεί με το συμβατικό εμβόλιο με ιατρική συνταγή. Για το νέου τύπου εμβόλιο όμως, χρειάζεται συνταγογράφηση.

6. Ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων και κάνουμε αυτό που είναι σωστό για τον πολίτη, τη δημόσια υγεία και τα δημόσια οικονομικά. Το Υπουργείο Υγείας δεν επέτρεψε και δε θα επιτρέψει να εκμεταλλευτεί κανείς τα αγαθά που έχουν ανάγκη οι πολίτες για να προφυλάξουν την Υγεία τους.