Υψηλή ραδιενέργεια στο Μεταξά

Την άμεση παρέμβαση του Νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα προκάλεσε το απόρρητο έγγραφο της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) με τα αποτελέσματα μετρήσεων ραδιενέργειας στο εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής του νοσοκομείου Μεταξά.

Το έγγραφο της ΕΕΑΕ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το εν λόγω εργαστήριο «συνεχίζει να μην διαθέτει την απαιτούμενη από τον νόμο άδεια λειτουργίας» και ότι «οι ρυθμοί δόσης ακτινοβολίας ήταν πολύ υψηλότεροι (110 μSv/h) από το φυσικό υπόβαθρο ακτινοβολίας (0.1 μSv/h), γεγονός που υποδεικνύει απαράδεκτη πρακτική η οποία θέτει σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία».

Ο Νομάρχης Πειραιά με κατεπείγουσα επιστολή του στον Διοικητή του Νοσοκομείου Μεταξά ζήτησε την άμεση διακοπή κάθε δραστηριότητας που σχετίζεται με διασπορά υψηλής ακτινοβολίας. Tαυτόχρονα με επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ο κ. Μίχας ζητά την παρέμβαση του κ. Αβραμόπουλου για την συμμόρφωση των υπευθύνων του Νοσοκομείου Μεταξά με τις συστάσεις της ΕΕΑΕ, ενώ έγγραφη αναφορά έκανε και προς τον Εισαγγελέα Πειραιά.

Σε απαντητική του επιστολή ο Διοικητής του Μεταξά Ν. Δεσποτόπουλος επικαλείται εκθέσεις των επιστημόνων του Νοσοκομείου, οι οποίες αναφέρουν ότι το Εργαστήριο λειτουργεί σύμφωνα με τους Κανονισμούς Ακτινοπροστασίας.