ΥΥ&ΚΑ: Απαντητική επιστολή στους Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ κ. Αμμανατίδου και κ. Κουράκη

p>ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 

        ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ. 210.5205291-210.5200738

 

Αθήνα, 31 Ιουλίου 2008

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

            Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος απέστειλε σήμερα, Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008, την ακόλουθη απαντητική επιστολή στους Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Τάσσο Κουράκη και κα Λίτσα Αμανατίδου, σχετικά με θέματα των νοσοκομειακών γιατρών: 

 

Αγαπητοί συνάδελφοι

 

Απαντώντας στην από 29 Ιουλίου 2008 επιστολή σας, αναφορικά με τη συνάντησή σας με το προεδρείο της ένωσης γιατρών Χαλκιδικής, έχω να παρατηρήσω, προς ενημέρωσή σας, τα εξής:

 

 Από την στιγμή που ανέλαβα Υπουργός Υγείας και ενημερώθηκα για τα θέματα των νοσοκομειακών γιατρών, αναγνώρισα ότι υπάρχει πρόβλημα με το συνολικό χρόνο εργασίας τους, κάτι που δεν είχε απασχολήσει προηγούμενες κυβερνήσεις και υπουργούς.

 

            Έκτοτε με πρωτοβουλία μου, ξεκίνησε και συνεχίστηκε ένας σοβαρός διάλογος με τα αντιπροσωπευτικά όργανα της ΟΕΝΓΕ, με σκοπό να καταλήξουμε στην υπογραφή μιας συλλογικής συμφωνίας. Και τούτο, όπως πολλές φορές διευκρίνισα προς τους νοσοκομειακούς ιατρούς, όχι για να ξεπεράσουμε το εμπόδιο της κοινοτικής οδηγίας για την πληρωμή των επιπλέον εφημεριών, που θα έκαναν οι γιατροί, αλλά κυρίως επειδή πίστευα και πιστεύω ότι το λειτούργημα αυτό χρειάζεται μία εκ βάθρων αναβάθμιση σε όλα τα επίπεδα, χωρίς να τίθεται οποιοδήποτε θέμα ελαστικών ωραρίων ή ελαστικών σχέσεων εργασίας που η κοινοτική οδηγία προβλέπει.

 

Μετά από μακρά διαπραγμάτευση, διαμορφώθηκε μια πρόταση για τη συλλογική σύμβαση, οποία έγινε αποδεκτή από το γενικό συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ την 3η Μαρτίου 2008. Η πρόταση αυτή, που εξαντλούσε – στη φάση αυτή – τις δημοσιονομικές δυνατότητες του κράτους, ήταν μία ξεκάθαρη και χωρίς προηγούμενο για το ΕΣΥ πρόταση, που αναβαθμίζει και ανανεώνει το ΕΣΥ, βελτιώνοντας συγχρόνως την θέση των ειδικευμένων και ειδικευομένων νοσοκομειακών γιατρών:

 

 

 

α) Σημαντικές αυξήσεις

β) Μείωση του χρόνου εργασίας

γ) Αναγνώριση της δυνατότητας εξέλιξης στο σύστημα, μέχρι το καταληκτικό βαθμό και τη δημιουργία πολυδιευθυντικού συστήματος»

δ) προσλήψεις 4.500 γιατρών, πέρα των υπηρετούντων και μάλιστα με την  ενεργό συμμετοχή της ΟΕΝΓΕ στις διαδικασίες των προσλήψεων και ειδικότερα στην αξιολόγηση των αναγκών των νοσοκομείων από τις προσλήψεις αυτές.

 

Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η πρόταση αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη θεσμική παρέμβαση στο ΕΣΥ από το ιδρυτικό του νόμο και μετά.

 

Ενώ λοιπόν μετά την καταρχήν συμφωνία, κοινές επιτροπές του Υπουργείου και της ΟΕΝΓΕ, άρχισαν την επεξεργασία και τη μορφοποίηση λεπτομερειών της συμφωνίας, έκτακτο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ απέρριψε την τελευταία πρόταση, στην οποία  είχαμε καταλήξει. Η απόφαση αυτή μου κοινοποιήθηκε στις 10 Ιουνίου, το κείμενο της οποίας ούτε μπορώ να ικανοποιήσω, ούτε να παρακολουθήσω. Διότι αφενός μιλάει για αυξήσεις οι οποίες δεν μπορεί να γίνουν από σήμερα, αλλά μόνο σταδιακά και εξελικτικά και δεύτερον ζητάει κάτι το πρωτάκουστο:  Την εγγραφή όλων των κονδυλίων, που θα προκύψουν από τη συμφωνία που προτείνουνε στον προϋπολογισμό, ως προϋπόθεση της υπογραφής της συμφωνίας. Δηλαδή ζητάνε να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός με κονδύλια που δεν έχουν καν συμφωνηθεί με τους εργαζομένους.

 

Παρολ’ αυτά, ενημέρωσα την ΟΕΝΓΕ ότι είμαι αποφασισμένος να περιφρουρήσω με κάθε τρόπο το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες του. Και τούτο, όχι μόνο επειδή το Υπουργείο Υγείας είναι έτοιμο για τη συνέχιση και ολοκλήρωση του διαλόγου, αλλά επιπλέον, επειδή η ολομέλεια του ελεγκτικού συνεδρίου αποφάσισε ότι τα εντάλματα πληρωμής των εφημεριών των νοσοκομειακών ιατρών θα πληρώνονται ανεξάρτητα των εφημεριών, που έγιναν η θα γίνονται και ότι θα πληρώνονται από τους πάρεδρους χωρίς κανένα πρόβλημα. Ο διάλογος και η διαπραγμάτευση απαιτούν διάθεση συνεργασίας και όχι προσπάθεια επιβολής των όρων μιας πλευράς.  Προφανώς, για μια μερίδα ιατρών και όχι βεβαία για τη μεγάλη πλειοψηφία τους, δεν έγινε αντιληπτή η σημασία που θα έχει η υπογραφή κλαδικής συμφωνίας, που ανοίγει το δρόμο για καλύτερες συνθήκες, καλύτερες αποδοχές και βέβαια δυνατότητες μελλοντικών διεκδικήσεων.

 

Τέλος θα ήθελα να σας υπογραμμίσω ότι τόσο πολύπλοκα προβλήματα που κανένας στο παρελθόν δεν είχε το θάρρος να αγγίξει, όπως είναι το εφημεριακό των νοσοκομειακών γιατρών, δεν απαντώνται , ούτε λύνονται με «τελεσίγραφα» (8-8-08), και βέβαια χωρίς και την σύμφωνη γνώμη της μεγάλης πλειοψηφίας των νοσοκομειακών ιατρών, η οποία εκπροσωπείται από τα νόμιμα εκλεγμένα όργανά της. Η λύση του προβλήματος απαιτεί συντονισμένες και σφαιρικές παρεμβάσεις, που αφορούν και προσλήψεις και εφημεριακό καθεστώς και εξέλιξη γιατρών και αύξηση αποδοχών, αλλά και διασύνδεση με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

 

 

 

Ο Υπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

                                            Δημήτρης Λ. Αβραμόπουλος