Ζιμπάμπουε / Ποινή φυλάκισης για τους γιατρούς που απεργούν

Η Ζιμπάμπουε εισήγαγε νόμο που απαγορεύει στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να συμμετέχουν σε παρατεταμένες απεργίες, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αλλά και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Ρεπορτάζ του Aljazeera κάνει λόγο για επιβολή ποινών φυλάκισης έως και έξι μηνών για εργαζόμενους, όπως νοσηλευτές, γιατρούς, μέλη συνδικαλιστικών σωματείων.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα η διάταξη, που υπογράφηκε  από τον πρόεδρο, Έμερσον Μνανγκάγκουα, την περασμένη εβδομάδα, αλλά δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, ορίζει ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας μπορούν να απεργήσουν μόνο μέχρι και τρεις ημέρες

Επί του θέματος τοποθετήθηκε μέσα από τον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νικ Μανγκουάνα, λέγοντας: «Οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης κατά τη διάρκεια μιας απεργίας».

Οι δομές της Ζιμπάμπουε, όπως σημειώνεται, βρίσκονται ήδη σε κακή κατάσταση λόγω ερειπωμένων υποδομών και ελλείψεων φαρμάκων. Οι εργαζόμενοι έχουν μισθό 100 δολαρίων τον μήνα ενώ η έλλειψη βασικού εξοπλισμού καθιστά τη δουλειά τους επισφαλή.

Να σημειωθεί ότι άλλες χώρες, όπως η Νότια Αφρική και η Ζάμπια, περιορίζουν τις απεργίες των εργαζομένων στον τομέα της υγείας όχι με  ποινές φυλάκισης αλλά με απολύσειςαναστολές εργασίας ή παρακράτηση μισθών, αναφέρει το Aljazeera.