Ζητά μπαλώματα στη διάλυση της πρόνοιας

Τις ευθύνες της Ενωσης, στην ηγεσία της οποίας βρίσκονται δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, ανέδειξε χτες μιλώντας στο ΔΣ ο Χρ. Τέγος και ζήτησε να υπάρξουν μόνιμες κρατικές δωρεάν κοινωνικές δομές

Με δυναμικές κινητοποιήσεις θα απαντήσει, λέει, η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), αν η κυβέρνηση δεν κάνει ορισμένες διορθώσεις στο σύστημα χρηματοδότησης των βρεφονηπιακών σταθμών δομών των δήμων, που εξήγγειλε το υπουργείο Απασχόλησης πρόσφατα και απειλεί με το κλείσιμό τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του οργάνου, στη χτεσινή του συνεδρίαση, αρκέστηκε να δηλώσει αιφνιδιασμένο, από την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο νέο σύστημα χρηματοδότησης, το οποίο θυμίζουμε ότι προβλέπει την επιδότηση των δικαιούχων μητέρων με ένα ποσό που θα διατίθεται στους σταθμούς των οποίων η χρηματοδότηση από κοινοτικά κονδύλια λήγει στις 31 Αυγούστου, αλλά και σε ιδιωτικούς. Ετσι, θεωρείται ότι συνεχίζεται η λειτουργία τους, όταν το ποσό της επιδότησης που δίνεται καλύπτει – σύμφωνα με συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης – μόλις το 50% του κόστους ανά παιδί.

Η αλήθεια είναι ότι η προσκείμενη σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ ηγεσία της ΚΕΔΚΕ γνώριζε τις κυβερνητικές προθέσεις τουλάχιστον από το Μάη. Οπως επίσης γνώριζε αυτό που σήμερα ζητά, να μην αποκλείονται από την επιδότηση οι άνεργες μητέρες, οι δημοτικές και δημόσιοι υπάλληλοι, οι μετανάστριες. Γνωρίζει επίσης ότι οι όποιες διορθώσεις επί του νέου τρόπου δήθεν χρηματοδότησης δεν αλλάζει την ουσία, που είναι η εμπορευματοποίηση των δομών πρόνοιας και η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα. Είναι δεδομένο πως όσοι σταθμοί δεν επιβάλλουν τροφεία για να μπορέσουν να λειτουργήσουν θα αναγκαστούν να κλείσουν, με κίνδυνο και για τους εργαζόμενους, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν μαζί με τη χρηματοδότηση των σταθμών.

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι τυχαία, τόνισε χαρακτηριστικά στην παρέμβασή του χτες ο δημοτικός σύμβουλος Καρδίτσας, Χρ. Τέγος. Πρόκειται – συνέχισε – για μια νομοτελειακή εξέλιξη, με ευθύνη και των παρατάξεων της ΚΕΔΚΕ και των πολιτικών δυνάμεων που τις στηρίζουν. Θύμισε στο σημείο αυτό ότι ομόφωνα αυτές οι παρατάξεις ζητούν να περάσουν κρατικές αρμοδιότητες στους δήμους, συναινώντας στην εμπορευματοποίηση της πρόνοιας. Στόχος είναι ο χρήστης να έχει οικονομική συμμετοχή, που σημαίνει ότι εδραιώνεται η λογική της ανταποδοτικότητας, τόνισε ο Χρ. Τέγος, προειδοποιώντας για σοβαρές αυξήσεις στα τροφεία, ιδίως από πιο μικρούς δήμους. «Εχετε σοβαρή ευθύνη για την εξέλιξη αυτή», τόνισε απευθυνόμενος στο Σώμα και ζήτησε να υπάρξουν μόνιμες κρατικές δωρεάν κοινωνικές δομές, προειδοποιώντας ότι «τα πράγματα από Σεπτέμβρη θα είναι πολύ χειρότερα».