Ζητείται «φάρμακο» για τις προμήθειες

Για αλλαγές στο μηχανισμό των προμηθειών αναλώσιμων υλικών, που αποτελεί, κατά κοινή ομολογία, και την αχίλλειο πτέρνα του συστήματος, καθώς χάνονται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, πιέζει το υπουργείο Οικονομικών.

* Οι τιμές των αναλωσίμων αλλά και των ειδών ιατρικού εξοπλισμού στην Ελλάδα είναι κατά μέσο όρο 25% με 50% υψηλότερες από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, μιας και ορίζονται διοικητικά(!). Επί υπουργίας Ν. Κακλαμάνη στο υπουργείο Υγείας οι μεσοσταθμικές τιμές μειώθηκαν, σε αρκετά από τα αναλώσιμα υλικά παραμένουν όμως σε υψηλότερα επίπεδα από τις μέσες ευρωπαϊκές. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι εταιρείες που εμπορεύονται αναλώσιμα υλικά και αποτελούν τους βασικούς προμηθευτές του Δημοσίου λειτουργούν με πολύ υψηλό μεικτό περιθώριο κέρδους (50% ώς 75%).

* Για να αλλάξει όμως ο μηχανισμός των προμηθειών, πρέπει τα νοσοκομεία να μειώσουν τους χρόνους πληρωμής, που σήμερα είναι δύο ή και περισσότερα χρόνια, σε τρεις με πέντε μήνες. Και αυτό γιατί οι προμηθευτές επικαλούνται ως δικαιολογία για τις υψηλές τιμές που χρεώνουν το γεγονός ότι εξοφλούνται με πολυετή καθυστέρηση και έτσι βαρύνονται με επιπλέον κόστος.

* Το υπουργείο Υγείας έχει ήδη βολιδοσκοπηθεί από ιδιωτικές εταιρείες για το αν είναι διατεθειμένο να προχωρήσει σε εκχώρηση των προμηθειών, αρχικά για κάποια από τα κρατικά νοσοκομεία, και το ενδεχόμενο παραμένει ακόμη ανοικτό. Πρακτικά, δηλαδή, οι ιδιωτικές εταιρείες ζητούν να αναλάβουν αυτές για λογαριασμό του Δημοσίου τις αγορές προμηθειών που χρειάζονται τα δημόσια νοσοκομεία.

Παίρνουν θέσεις

* Εταιρεία προμηθειών αναλώσιμων υλικών έχει ήδη συστήσει το Θεραπευτήριο Υγεία. Η εταιρεία, πέραν των προμηθειών των νοσοκομείων του ομίλου («Υγεία», «Μητέρα», «Λητώ», «Αχίλλειον» στην Κύπρο κ.ά.) θα διενεργεί και την αγορά εξοπλισμού για λογαριασμό τρίτων. Ηδη το «Υγεία» βρίσκεται σε συζητήσεις με τον ασφαλιστικό όμιλο Eureko για την ανάληψη των προμηθειών των τριών νοσοκομείων που ελέγχει ο τελευταίος στην Ελλάδα μέσω της Ευρωκλινικής, ενώ αναμένει τις κυβερνητικές αποφάσεις. Η αγορά των προμηθειών αναλώσιμων υλικών ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ ετησίως και εκτιμάται ότι μπορούν να εξοικονομηθούν πάνω από 400 εκατ. ευρώ.

* Οι αλλαγές που προωθούνται οδηγούν ήδη μεγάλους ομίλους που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, όπως η Alapis, σε συμβάσεις εκχώρησης των απαιτήσεών τους σε ξένες τράπεζες. Με τον τρόπο αυτό η Alapis προεισπράττει το 90% της απαίτησης που έχει από προμήθειες που κάνει σε δημόσια νοσοκομεία και εξοφλούνται ύστερα από χρόνια και διαθέτει το απαραίτητο κεφάλαιο κίνησης ώστε να μπορεί να διατηρεί ανταγωνιστικά τιμολόγια.

* Εφόσον, όμως, η τάση εκχώρησης απαιτήσεων γενικευθεί, τότε το Δημόσιο θα βρεθεί στη δυσχερή θέση να το κυνηγούν για οφειλόμενα των νοσοκομείων τράπεζες όπως οι Deutsche Bank, ΑΒΝ Amro κ.ά. Τέλος, η κυβέρνηση εξετάζει την αλλαγή στην τιμολόγηση των φαρμάκων, σε μια προσπάθεια να περικόψει τις σχετικές δαπάνες.

ΧΡ. ΚΙΤΣΙΟΣ