Ζητούν πίσω το επίδομα τροφής!

«Φέρτε πίσω το επίδομα», λέει ούτε λίγο ούτε πολύ στους γιατρούς των κέντρων υγείας το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Με έγγραφο, το οποίο έχει φτάσει ήδη σε ορισμένα νοσοκομεία, ζητάει να επιστραφεί το επίδομα τροφής των 35 ευρώ μηνιαίως που χορηγήθηκε στους εφημερεύοντες των κέντρων υγείας, το 2003, όταν σταμάτησε η χορήγηση τροφής. Το γεγονός έχει αναστατώσει τους γιατρούς, οι ενώσεις των οποίων ζητούν να μην εφαρμοστεί η απόφαση.

Μέχρι το 2003 τα νοσοκομεία εξασφάλιζαν διατροφή στους γιατρούς που εφημέρευαν στα κέντρα υγείας της περιοχής ευθύνης τους. Σε πολλά κέντρα υγείας οι μερίδες φαγητού για τους εφημερεύοντες στέλνονταν από το νοσοκομείο (ακόμη και με… ασθενοφόρα), ενώ σε άλλα οι γιατροί παραλάμβαναν το φαγητό τους από κάποιο κατάστημα εστίασης με το οποίο είχε κάνει συμφωνία το νοσοκομείο. Από το 2003 και μετά, όμως, αντί της μερίδας χορηγούνταν σε κάθε εφημερεύοντα 35 ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες διατροφής 10 εφημεριών το μήνα! Αυτά τα χρήματα, έξι περίπου χρόνια μετά, ζητείται να επιστραφούν από τους γιατρούς, γεγονός που θεωρούν απαράδεκτο και ήδη προχωρούν σε κινήσεις διαμαρτυρίας.

«Αν και πρόκειται για γελοίο ποσό για τις ανάγκες διατροφής 10 εφημεριών το μήνα, το ποσό αυτό αθροιστικά όλα αυτά τα χρόνια φτάνει έως και τα 2.100 ευρώ για πολλούς γιατρούς, το οποίο μάλιστα πρέπει να καταβάλουν εντός 15θημέρου. Η απαίτηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να επιστρέψουν ως “αχρεωστήτως καταβληθέν” το επίδομα τροφής είναι απαράδεκτο. Οι ενώσεις γιατρών Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ήδη έχουν στείλει έγγραφο στο υπουργείο Υγείας. Παράλληλα, κινούμαστε δικαστικά για να κατατεθεί ένσταση ώστε να παγώσει τη διαδικασία», επισημαίνει στον «Α» ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Χαλκιδικής και μέλος στη γραμματεία της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας.

Αναστατωμένοι οι γιατροί

Οι γιατροί θεωρούν ότι το εξωφρενικό στην υπόθεση είναι πως, σύμφωνα με το Ελεγκτικό συνέδριο, το επίδομα τροφής που χορηγήθηκε με νόμο (Ν 3204/2003) δεν επικυρώθηκε με τον επόμενο νόμο (Ν 3205/2003), οπότε κρίθηκε ότι έπρεπε να σταματήσει η καταβολή του. «Ανάμεσα στη δημοσίευση των δύο νόμων μεσολάβησε μόνο μια εβδομάδα! Είναι αστείο αυτό που συμβαίνει. Πρόκειται για γραφειοκρατικές διαδικασίες που δημιουργούν πρόβλημα επί της ουσίας. Μας ζητούν πίσω χρήματα από την τροφή, τη στιγμή που σε πολλούς συναδέλφους χρωστάνε ακόμη τα χρήματα από τις εφημερίες του Νοέμβρη. Αίτημά μας είναι να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και να ακολουθήσει μια νομοθετική ρύθμιση ώστε να διευθετηθεί το ζήτημα», υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης Θοδωρής Ζδούκος.

Η αναστάτωση στο ιατρικό προσωπικό των κέντρων υγείας είναι μεγάλη, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές γιατρούς: «Το έγγραφο που εστάλη την περασμένη εβδομάδα στο Νοσοκομείο Πολυγύρου αναφέρει ότι πρέπει να δοθεί ατομική ειδοποίηση στους γιατρούς ώστε να επιστραφούν άμεσα τα ποσά στο δημόσιο ταμείο, διαφορετικά θα παρακρατηθούν μέσω της εφορίας. Αυτό είναι απαράδεκτο, τη στιγμή που δεν έχει κυρωθεί καν η κλαδική σύμβαση με τους γιατρούς».