Site icon www.ygeianet.gr

Ζουν με συντάξεις πείνας

600 ευρώ λαμβάνουν 6 ασφαλισμένοι στους 10. 413 ευρώ παίρνουν οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ. 3 συνταξιούχοι στους 10 όλων των άλλων Ταμείων έχουν κύρια σύνταξη κάτω των 450 ευρώ

Με συντάξεις που δεν υπερβαίνουν τα 600 ευρώ καλούνται να επιβιώσουν έξι στους δέκα ασφαλισμένους, ενώ ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση για τους αγρότες.

Είναι χαρακτηριστικό πως για τους 850.000 περίπου συνταξιούχους του ΟΓΑ η μέση σύνταξη (περιλαμβάνονται βασική, πρόσθετη και κύρια) διαμορφώνεται στα 413 ευρώ.

Τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία για το ύψος των συντάξεων περιλαμβάνονται σε έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ). Με βάση την έρευνα, τρεις στους δέκα συνταξιούχους όλων των Ταμείων (πλην του ΟΓΑ) έχουν κύρια σύνταξη κάτω από 450 ευρώ.

Στον αντίποδα μόλις 15% έχει κύρια σύνταξη πάνω από 1.050 ευρώ τον μήνα, ενώ εδώ πρέπει να αναφερθεί πως ειδικά στον ΟΓΑ μόλις το 0,1% των συνταξιούχων παίρνει πάνω από 800 ευρώ!

Πάντως, σημαντικές είναι οι αποκλίσεις που παρατηρούνται από Ταμείο σε Ταμείο σχετικά με το ύψος των συντάξεων.

Στην καλύτερη «μοίρα» βρίσκονται οι συνταξιούχοι του ΤΣΑΥ και των λεγόμενων ειδικών Ταμείων, όπως είναι οι φορείς του ΟΤΕ, του ΗΣΑΠ, της ΕΤΒΑ και της ΔΕΗ (που από 1η Ιανουαρίου συγχωνεύτηκαν στο ΙΚΑ). Αντιθέτως, τις χαμηλότερες συντάξεις καταβάλλουν τα τρία Ταμεία των αυτοαπασχολουμένων (ΤΣΑ, ΤΕΒΕ και ΤΑΕ), καθώς και το ΙΚΑ.

Είναι χαρακτηριστικό πως κάτω από 500 ευρώ είναι το 85% των συντάξεων του ΤΣΑ, το 42% του ΤΕΒΕ και το 48% των συντάξεων του ΙΚΑ. Βέβαια, οι μεγάλες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των Ταμείων δεν οφείλονται τόσο στον διαφορετικό τρόπο υπολογισμού των συντάξεων όσο στις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν στις συντάξιμες αποδοχές και στα χρόνια ασφάλισης.

Τα στοιχεία

Με βάση τα στοιχεία της ΠΟΠΟΚΠ:

Στην έρευνα καταγράφονται αναλυτικά οι αιτίες για το χαμηλό επίπεδο των συντάξεων, που είναι οι ακόλουθες:

Για παράδειγμα, συνταξιούχος του ΙΚΑ για 10 χρόνια -που συνταξιοδοτήθηκε με ποσοστό αναπλήρωσης 70% για 35ετία- σήμερα έχει ποσοστό αναπλήρωσης 58-60%, σε σχέση με το αντίστοιχο εισόδημα του εργαζόμενου, όπως έχει διαμορφωθεί. Σημειώνεται πως οι αλλαγές που έγιναν με τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο σταδιακά θα διαμορφώσουν ένα ακόμη χαμηλότερο επίπεδο συντάξεων μετά το 2020.

Με βάση τις σημερινές συνθήκες αμοιβών το επίπεδο των συντάξεων θα διαμορφωθεί σε επίπεδα περίπου 20% χαμηλότερα από τα σημερινά! Τέλος, πρέπει να αναφερθεί πως η μη αναμόρφωση των εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγησή του ΕΚΑΣ και η μη επέκτασή του και σε άλλες κατηγορίες χαμηλοσυνταξιούχων έχει δημιουργήσει αρκετές στρεβλώσεις και αδικίες.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ  

Exit mobile version