Γιατροί κατά της απόφασης για τα γενόσημα

Δεν μπορούν να ελεγχθούν οι γιατροί για τα σκευάσματα που χορηγούν, καθώς συνταγογραφούν με τη δραστική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία του φαρμάκου, αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Σε αποδόμηση της απόφασης του υπουργού Υγείας για χορήγηση γενοσήμων σε ποσοστό 40% στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, προχωρεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος (φωτό αριστερά) δηλώνει στο Iatronet ότι δεν μπορεί να ισχύσει το μέτρο για δύο απλούς λόγους:

Ο πρώτος είναι πως οι γιατροί συνταγογραφούν με τη δραστική ουσία και όχι με την εμπορική ονομασία του φαρμάκου, άρα δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν ποιό σκεύασμα (πρωτότυπο ή γενόσημο) καταλήγει στον ασφαλισμένο.

Ο δεύτερος είναι ότι δεν έχουν επίσημη ενημέρωση από την πολιτεία σχετικά με το ποιά σκεύασματα χάνουν την πατέντα προστασίας τους και έχουν μειωμένη τιμή.

Σύμφωνα με τον κ. Βλασταράκο, το μόνο που μπορούν να κάνουν οι γιατροί είναι να αναγράφουν το εμπορικό όνομα του σκευάσματος που προτείνουν στη στήλη με τις παρατηρήσεις της ηλεκτρονικής συνταγής.

Αυτό, ωστόσο, δεν δεσμεύει ούτε τον ασθενή ούτε τον φαρμακοποιό σχετικά με το ποιό προϊόν θα χορηγηθεί.

Η απόφαση του υπουργού Υγείας, την οποία θα προσβάλει ο ΠΙΣ στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στοχεύει στην αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων σε ποσοστό 40% από περίπου 30% που είναι σήμερα.

Αυτό αποτελεί και δέσμευση έναντι των δανειστών, προκειμένου να ελεγχθεί η φαρμακευτική δαπάνη.

Γενόσημα

Η Ελλάδα κατέχει μία από τις χαμηλότερες ευρωπαϊκές θέσεις σε χορήγηση γενοσήμων, καθώς χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν ποσοστά πάνω από 60%.

Με την απόφαση του Ανδρέα Ξανθού (φωτό δεξιά) καθορίζονται πρόστιμα έως 5.000 ευρώ στους γιατρούς οι οποίοι εμφανίζουν αποκλίσεις από το οριζόμενο ποσοστό χορήγησης γενοσήμων.

Προβλέπονται, επίσης, και ποινές έως και διακοπή της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ στους γιατρούς οι οποίοι θα εμφανίσουν παραβατική συμπεριφορά σε σχέση με τη συνταγογράφηση.

Δ.Κ.