Ως τώρα “πέρα έβρεχε” για τον βουλευτή της ΝΔ Γ. Καλλιάνο σχετικά με όσα συμβαίνουν στο ΕΣΥ. Ψήφιζε με χαρακτηριστική άνεση τα νομοσχέδια που διαλύουν το δημόσιο σύστημα υγείας και χρειάστηκε η περιπέτεια του πατέρα του για να αντιληφθεί την οικτρή κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες, όπως αυτή αποτυπώνεται και στην έρευνα κοινής γνώμης που διενήργησε ο ΠΙΣ (κλικ εδώ).
Μάλιστα ο κ. Καλλιάνος δεν τα έβαλε ούτε με το υπουργείο Υγείας, ούτε με τη Διοίκηση του “Αττικόν”, αλλά με τους γιατρούς και νοσηλευτές, θεωρώντας πως έτσι δεν πλήττει την κυβέρνηση.
Βέβαια το δημόσιο ξέσπασμα του Γιάννη Καλλιάνου, με δάκρυα στα μάτια, για την αντιμετώπιση της ασθένειας του πατέρα του στο ΕΣΥ, έχει τεντώσει τα νεύρα στον άξονα Μαξίμου – Υπουργείο Υγείας. Ο βουλευτής της Ν.Δ. – που όπως είπε, μιλάει «ως πολίτης» – κατέθεσε την Οδύσσεια του πατέρα του στο νοσοκομείο «Αττικόν» και κατέστη (στα κοινωνικά δίκτυα) πόλος έλξης αναρίθμητων χρηστών που έχουν περάσει – οι ίδιοι ή οι συγγενείς τους – ταλαιπωρίες στα δημόσια νοσοκομεία.
Στους προσωπικούς του λογαριασμούς, εντούτοις, στα κοινωνικά δίκτυα εισπράττει και μηνύματα διαμαρτυρίας διότι υπηρετεί μία κυβέρνηση που αφήνει υποστελεχωμένο το ΕΣΥ και σχεδιάζει να εκχωρήσει τις υπηρεσίες του σε ιδιώτες.
Από το Μαξίμου, δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για την ένταση της παρέμβασης του κ. Καλλιάνου, ανεξαρτήτως της κατανόησης – όπως δηλώνουν – που δείχνουν για τη συναισθηματική φόρτισή του. Ο κυβερνητικός βουλευτής τορπίλισε το γαλάζιο success story για την ανάταξη του ΕΣΥ και έδωσε λαβή στην αντιπολίτευση, καθώς και στα ΜΜΕ που δεν ασκεί επιρροή η κυβέρνηση, να μεγεθύνουν το θέμα.
Αυτό που ενόχλησε, μάλιστα, το γαλάζιο επιτελείο είναι το γεγονός ότι το ξέσπασμα Καλλιάνου δεν επέτρεψε την επικοινωνιακή αξιοποίηση του βραχυκυκλώματος Κασσελάκη, στη γλώσσα των αριθμών, για τις δαπάνες στο ΕΣΥ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., αρχικά, φέρεται να δήλωσε ότι με μία δική του κυβέρνηση θα διοχετευτούν δαπάνες της τάξεως του 5% του ΑΕΠ για την δημόσια υγεία, ενώ η δημόσια δαπάνη για την υγεία κυμαίνεται, φέτος, μεταξύ 5,7 -5,8%. Αργότερα, ο κ. Κασσελάκης υποστήριξε ότι εννοούσε για επένδυση στην Υγεία, 5% του ΑΕΠ παραπάνω.
Μήνυμα προς Γεωργιάδη: «Μην στρογγυλεύεις»
Πηγή δυσφορίας για την κυβέρνηση προκάλεσε και το γεγονός ότι ο κ. Καλλιάνος κάλεσε τον υπουργό Υγείας να σταματήσει να «στρογγυλεύει τα πράγματα» και να «προσπαθήσει να έρθει προς τη δική του πλευρά». Νωρίτερα, ο Άδωνις Γεωργιάδης, απευθυνόμενος στον «φίλο του Γιάννη» διαβεβαίωσε ότι «κανένας από το νοσοκομείο δεν αδιαφόρησε» και πως «το ΕΣΥ κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να πάνε όλα καλά για τον πατέρα του, αλλά και για κάθε συμπολίτη μας που χρειάζεται φροντίδα».
Άφησα να περάσουν λίγες ώρες από τη συγκινητική και ανθρώπινη ανάρτηση του συναδέλφου και @kallianos ,
πριν τοποθετηθώ. Δεν έχω συνηθίσει όμως να κρύβομαι και δεν θα το έκανα ούτε τώρα.Σέβομαι απολύτως τον πόνο κάθε συγγενούς για τον άνθρωπό του και κάθε γιου για τον πατέρα…
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) April 24, 2024
Παράλληλα, η προαναγγελία εκ μέρους του βουλευτή ότι θα βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο και ότι θα καταθέσει δημόσια όλα τα αποδεικτικά στοιχεία (ακόμα και τα ακριβή ονόματα των γιατρών) «διότι στη θέση του πατέρα μου έχουν βρεθεί χιλιάδες άνθρωποι στο παρελθόν», επέτεινε τον εκνευρισμό στην κυβέρνηση.
Αν, ο κ. Καλλιάνος, λόγω του οικογενειακού πόνου, συνεχίσει στη γραμμή της κλιμάκωσης, τότε θα συνιστά έναν μεγάλο πονοκέφαλο για τη Ν.Δ. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, «ο ασθενής νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ, καθώς έχει πολλά συνοδά προβλήματα υγείας».
Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ: «Ας στραφεί στις παθογένειες του ΕΣΥ»
Στην κυβέρνηση, εντούτοις, εκτιμούν ότι το θέμα Καλλιάνου δεν θα λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις διότι ο βουλευτής εκτόξευσε πυρά κατά του προσωπικού του νοσοκομείου, χωρίς να αναφερθεί στα γνωστά δομικά προβλήματα του ΕΣΥ. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ, ως γνωστόν, απολαμβάνει καθολικής κοινωνικής εκτίμησης.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, αφού διέψευσε όλους τους ισχυρισμούς του κ. Καλλιάνου – και ευχήθηκε περαστικά στον πατέρα του – ξεκαθάρισε ότι εάν επιθυμεί ο κ. Καλλιάνος να αποδώσει ευθύνες, ας στραφεί στις παθογένειες του ΕΣΥ και όχι στο προσωπικό. «Εάν θέλετε να αποδώσετε ευθύνη σε κάποιον, αφήστε στην άκρη το λιγοστό ηρωικό προσωπικό που έως πρόσφατα χειροκροτούσατε και αποδώσετε ευθύνες εκεί που πραγματικά υπάρχουν και είναι οι παθογένειες του ΕΣΥ, των νοσοκομείων», έγραψε, μεταξύ άλλων.
Φαφουτέλλη: «Βάλτε τα με τα αφεντικά σας»
Με μια συγκλονιστική ανάρτηση δε, η Μίρνα Φαφουτέλλη, που έχασε τον άντρα της στις 15 Μαρτίου του 2024, αναφέρει ότι ο σύζυγός της νοσηλευόταν από τις 22 Φεβρουαρίου στο Αττικό νοσοκομείο, στο ίδιο που νοσηλεύεται και ο πατέρας του βουλευτή της ΝΔ. Σε αντίθεση με τον Γιάννη Καλλιάνο, η Μίρνα Φαφουτέλλη, περιγράφει τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των ασθενών τους τη στιγμή που στους διαδρόμους γίνεται το αδιαχώρητο από τα ράντσα. «Κανένα παράπονο δεν είχαμε, κύριε Καλλιάνε. Οι γιατροί και οι νοσοκόμες όμως είναι άνθρωποι και έχουν όρια. Μην τα βάζετε μ’ αυτούς. Βάλτε τα με τα αφεντικά σας που έχουν πει ότι αν είναι καταδικασμένος να πεθάνει κάποιος ας πεθάνει», σημειώνει, μεταξύ άλλων.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Καλλιάνος λειτούργησε, ως «πυροκροτητής», γενικευμένων αντιδράσεων για την εγκατάλειψη του ΕΣΥ. Η κυβέρνηση, από έναν δικό της βουλευτή, βρίσκεται απολογούμενη για την έλλειψη προσωπικού στα νοσοκομεία, τα ράντσα, την υποχρηματοδότηση και τα σχέδια ιδιωτικοποίησης.
Στα κοινωνικά δίκτυα ανασύρθηκαν δε και κυνικές δηλώσεις κορυφαίων στελεχών, όπως η αλήστου μνήμης αποστροφή ότι «το ΕΣΥ δεν είναι πολυτέλεια» του κ. Σκέρτσου. Η Ν.Δ. καλείται, πλέον, να θεραπεύσει το ΕΣΥ που ψυχορραγεί και αποτελεί άλλο ένα κοινωνικό μέτωπο πλάι στην ακρίβεια, την ελαστική εργασία και την έλλειψη ασφάλειας.