Περί όνου σκιάς..

Έπρεπε να φτάσει η κατάσταση στο μη παρέκει, ώστε η κυβέρνηση ν΄ αναγκαστεί να δώσει έγκριση πρόσληψης 534 γιατρών στο ΕΣΥ (κλικ εδώ η κατανομή). Εν τω μεταξύ έχει προσλάβει πέντε φορές περισσότερους ειδικούς φρουρούς και ήταν έτοιμη να στελεχώσει ακόμη και την διαβόητη πανεπιστημιακή αστυνομία, η οποία αποτελούσε όνειρο της Κεραμέως και του Μητσοτάκη, αυτών που δεν φοίτησαν ποτέ σε δημόσιο πανεπιστήμιο, ούτε νοσηλεύτηκαν ποτέ σε δημόσιο Νοσοκομείο!

Αυτή τη στιγμή τα κενά σε θέσεις μόνιμων γιατρών ΕΣΥ ανέρχονται περί τις 6000, χωρίςνα μπορούν να προσδιοριστούν με ακρίβεια, αφού τα τελευταία χρόνια δεν έγινε ποτέ μια αξιόπιστη καταγραφή ανά Νοσοκομείο και ειδικότητα, ώστε να υπάρξει και ανάλογη πολιτική κινήτρων για ειδικότητες που τείνουν να εξαφανιστούν, όπως η αναισθησιολογία.

Η τελευταία αξιόπιστη καταγραφή κενών έγινε το 2009, όταν η ΟΕΝΓΕ πέτυχε τη σύναψη κλαδικής συμφωνίας, η οποία πρόβλεπε κοινή επιτροπή υπουργείου Υγείας- ΟΕΝΓΕ για την καταγραφή των κενών θέσεων. Όντως, η Επιτροπή λειτούργησε υποδειγματικά και προκηρύχτηκαν οι πρώτες 2000 θέσεις γιατρών, μέχρι τη στιγμή που επέδραμαν τα μνημόνια και το ΕΣΥ μετρούσε έκτοτε μόνον απώλειες.

Η επόμενη απόπειρα στελέχωσης του ΕΣΥ ξεκίνησε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016 και όταν στις αρχές του 2019 προχώρησε στην επιπλέον προκήρυξη 940 μόνιμων θέσεων γιατρών επέδραμε η κυβέρνηση της ΝΔ και πάγωσε την προκήρυξη με παιδαριώδεις δικαιολογίες.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση έχει επιλέξει τον στραγγαλισμό του ΕΣΥ, ενώ η ΟΕΝΓΕ, αντί να θέσει ως κεφαλαιώδεις στόχους τις προσλήψεις και το μισθολόγιο, τυρβάζει περί όνου σκιάς..