Σάλος για το “καπέλο” των 5 ευρώ στις μικροβιολογικές εξετάσεις ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ υπογραμμίζει πως το κοστολόγιο της αιμοληψίας εμπεριέχεται στο συνολικό κόστος κάθε εργαστηριακής εξέτασης, χωρίς επιπλέον αποζημίωση των διαγνωστικών εργαστηρίων.


Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης

Αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου είναι οι συμβεβλημένοι γιατροί, οι οποίοι επιβάλλουν “χρέωση αιμοληψίας” 5 ευρώ στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ που κάνουν μικροβιολογικές εξετάσεις.


Σχετική πρόταση είχε υποβάλει προς τους βιοπαθολόγους – μέλη του ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.


Ακολούθησαν παράπονα ασφαλισμένων προς την Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ), η οποία ενημέρωσε τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και τους Ιατρικούς Συλλόγους.


Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ απέστειλε σχετικό έγγραφο προς τους Ιατρικούς Συλλόγους, στο οποίο αναφέρεται πως “…το κοστολόγιο της αιμοληψίας εμπεριέχεται στο συνολικό κόστος κάθε εργαστηριακής εξέτασης, χωρίς επιπλέον αποζημίωση των διαγνωστικών εργαστηρίων…”.


Το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ζήτησε τη συνδρομή του ΠΙΣ, εισηγούμενο να γενικευτεί σε όλη τη χώρα η χρέωση των 5 ευρώ…


Ο ΠΙΣ αρνήθηκε να ικανοποιήσει το συγκεκριμένο αίτημα και φέρνει το θέμα στη γενική του συνέλευση, ώστε να καλυφθούν οι γιατροί και να διαφυλαχθούν οι ασφαλισμένοι από αυθαίρετες χρεώσεις.


Πρόταση


Η πρόταση που υιοθέτησε το διοικητικό συμβούλιο του ΠΙΣ και θα εισηγηθεί στην προσεχή γενική συνέλευση στις 18 Φεβρουαρίου είναι η εξής:


Θα διεκδικήσει από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ να θεσμοθετηθεί για τους εργαστηριακούς γιατρούς (βιοπαθολόγους, ακτινολόγους) αποζημίωση ιατρικής πράξης για τη διάγνωση που θέτουν στα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων.


Πρόκειται για πρακτική που ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και διασφαλίζει το κύρος των γιατρών. Διασφαλίζει ταυτόχρονα πως οι ασθενείς δεν θα καταβάλλουν από την τσέπη τους τα 5 ευρώ.


Ανταγωνισμός


Οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς υπάρχει πιθανότητα να αντιμετωπίσουν έναν επιπλέον ανταγωνισμό από αλυσίδες διαγνωστικών εργαστηρίων.


Οι εν λόγω αλυσίδες ενδέχεται να προβούν σε διαφημίσεις, καλώντας τους ασφαλισμένους να τις προτιμήσουν, διότι αυτές δεν εισπράττουν 5 ευρώ.


Σε αυτή την περίπτωση, η ζημία που θα προκληθεί στους ελευθεροεπαγγελματίες βιοπαθολόγους θα είναι τεράστια.