Σε 24ωρη απεργία και ο χώρος της Υγείας

Σε…καταστολή τίθεται την Πέμπτη ο χώρος της Υγείας, καθώς γιατροί και εργαζόμενοι συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν την Πέμπτη οι δημόσιες δομές Υγείας.

Γιατροί και εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, Κέντρα Υγείας και λοιπές δομές του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που προκήρυξαν η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ .

Αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργία έχουν πάρει, επίσης, η γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ).

Η Ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) πραγματοποιεί επιπλέον στάση εργασίας στις 27 Νοεμβρίου (10 το πρωί μέχρι το τέλος του ωραρίου) και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, ζητώντας αναβάθμιση του ΕΣΥ.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν την οικοδόμηση του δημόσιου, δωρεάν συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θα ικανοποιεί τις ανάγκες των κατοίκων και θα ανακουφίζει τα νοσοκομεία.

Ζητούν, επίσης, αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών και δέσμευση του υπουργείου Υγείας για αποπληρωμή των περικεκομμένων εφημεριών σε συγκεκριμένο χρόνο.

Η ΟΕΝΓΕ διεκδικεί την άρση του εμποδίου ένταξης των γιατρών των Κέντρων Υγείας στο 9% των πρόσθετων, προκειμένου να σταματήσει η «νόμιμη» απλήρωτη εργασία.

Χάρτης

Στα απεργιακά της αιτήματα περιλαμβάνεται η διαμόρφωση χάρτη Υγείας και επαναφορά στα νοσοκομεία αναφοράς της μισθοδοσίας και του εφοδιασμού σε υλικό

Στην απεργία της Πέμπτης συμμετέχουν και οι γιατροί του ΠΕΔΥ, διεκδικώντας την ενίσχυση του Δημόσιου Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας και όχι την συρρίκνωσή του.

Ζητούν κατοχύρωση και διεύρυνση του δημόσιου – κοινωνικού και αναδιανεμητικού ασφαλιστικού συστήματος με διατήρηση των συνταξιοδοτικών παροχών του.

Δ.Κ.