Τσιόδρας

«Δεν ξέρω αν αποτύχαμε γιατί έφυγα εγώ από το προσκήνιο ή βγήκαν όλοι οι άλλοι; Αποτύχαμε γιατί σταματήσαμε να εμπιστευόμαστε την επιστήμη και εμπιστευόμασταν την ιδεοληψία μας. Το κύριο οικοδόμημα της επικοινωνίας κινδύνου χτίζεται πάνω στην εμπιστοσύνη απέναντι στο γιατρό, στον επιστήμονα, στον ειδικό οποίος θα αναλύσει την επικοινωνία κινδύνου. Ζήσαμε άπειρες ψευδείς ειδήσεις και ακόμα ζούμε».

Αυτά ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας στην ημερίδα με θέμα «Επιδημίες – Πανδημίες που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα», τονίζοντας πως «αποτύχαμε παταγωδώς» όσον αφορά την «επικοινωνία κινδύνου».

Ας παρακάμψουμε την δικαιολόγηση της αποτυχίας από τον κ. Τσιόδρα με την υπεροπτική διατύπωση «γιατί έφυγα εγώ από το προσκήνιο ή βγήκαν όλοι οι άλλοι». Ας δούμε κάτι ουσιαστικό: πότε έπαψαν οι πολίτες να εμπιστεύονται την ιατρική επιστήμη;

Ο κλονισμός εμπιστοσύνης συνέβη όταν άρχισαν οι παλινωδίες της περίφημης Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, στην οποία ως γνωστόν προήδρευε ο κ. Τσιόδρας. Όταν άρχισαν να εκδίδονται οι περίφημες ΠΝΠ με τη συμβολή της άλλης, της κυβερνητικής Επιτροπής, στην οποία επίσης προήδρευε ο κ. Τσιόδρας. Και όταν άρχισε δημοσίως να τον αποκαλεί «Σωτήρη» ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η διαχείριση των εμβολίων υπήρξε άλλη μία τεράστια αποτυχία σε ευρωπαϊκό και εγχώριο επίπεδο. Ήδη η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά τους χειρισμούς της Φον Ντερ Λαϊνεν στις μυστικές συμφωνίες για προμήθεια εμβολίων (κλικ εδώ). Ταυτόχρονα, η αυταρχική διαχείριση του εμβολιασμού στη χώρα μας, με τις αναστολές εργασίας υγειονομικών και τα πρόστιμα στους υπερήλικες –για τα οποία δεν έβγαλε τσιμουδιά ο κ. Τσιόδρας- και οι τερατωδίες Μαγιορκίνη και Παπαευαγγέλου, κλόνισαν την εμπιστοσύνη των πολιτών, με αποτέλεσμα να εμβολιάζονται ελάχιστοι πλέον με τις αναμνηστικές δόσεις.

Τώρα ψάχνουν τρόπους να επαναφέρουν τους υγειονομικούς που έθεσαν σε αναστολή και ο κ. Τσιόδρας ψάχνει δικαιολογίες για την αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας.