Ξανά από την τσέπη τους πληρώνουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ

Πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και πάροχοι του ΕΟΠΥΥ συναντώνται τη Δευτέρα σε μία ύστατη προσπάθεια να μην ταλαιπωρηθούν ξανά (και προεκλογικά) εκατομμύρια ασφαλισμένοι.

Απογοήτευση προκαλεί στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ η συνεχής ανωμαλία με την παροχή των υπηρεσιών περίθαλψης που δικαιούνται.

Για πολλοστή φορά, από το 2012 που ιδρύθηκε ο Οργανισμός, καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους για δαπάνες που όφειλε να καλύψει ο ασφαλιστικός τους φορέας.

Ο ΕΟΠΥΥ, ωστόσο, βρίσκεται σε μόνιμη τριβή με τους παρόχους του, με αποτέλεσμα να πραγματοποιούν από τη Δευτέρα επίσχεση οι εργαστηριακοί γιατροί και τα διαγνωστικά κέντρα και από την Τετάρτη οι ιδιωτικές κλινικές.

Πολιτική ηγεσία του υπουργείου και πάροχοι συναντήθηκαν τη Δευτέρα σε μία ύστατη προσπάθεια να μην ταλαιπωρούν ξανά (και προεκλογικά) εκατομμύρια ασφαλισμένοι.

Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε το πρωί της Δευτέρας την εκτίμηση ότι οι προτάσεις του ίσως είναι ικανές να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις.

Λίγες ώρες αργότερα, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των φορέων ότι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ είναι συγκεκριμένος και πως δεν μπορούν να γίνουν υπερβάσεις.

Τους πρότεινε ατομικό "πλαφόν", σημειώνοντας ότι μπορεί να ισχύσει και "πλαφόν" εξετάσεων ανά περιφέρεια, εφόσον συμφωνήσουν σε αυτό οι πάροχοι. Νέα συνάντηση αναμένεται την Τρίτη.

Οι πάροχοι ζητούν εξόφληση των οφειλόμενων από τον ΕΟΠΥΥ και αλλαγές στον μηχανισμό αυτόματης επιστροφής υπερβάσεων από τον προϋπολογισμό (claw back).

Zητούν συγγνώμη από τους ασφαλισμένους για την ταλαιπωρία, σημειώνοντας ότι ο υπουργός Υγείας αθέτησε τις υποσχέσεις του για δικαιότερη εφαρμογή του claw back.


Συμβάσεις

Ο υφυπουργός Υγείας κ. Αντώνης Μπέζας σημείωσε ότι στόχος είναι να πάμε σε καινούργιου τύπου συμβάσεις με τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα – είπε – να υπάρχει ένας δικαιότερος και ορθολογικότερος καταμερισμός του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ σε όλους τους παρόχους, έτσι ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα στους ασφαλισμένους σε σχέση με την περίθαλψή τους.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ. Μιχάλης Βλασταράκος, δήλωσε ότι οι γιατροί δεν επιθυμούν να ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι, αλλά οδηγούνται στην επίσχεση εξαιτίας των αποφάσεων της πολιτικής ηγεσίας.